Slik starter du med speedway!

Speedway er ulik alle andre motorsporter! Dette er en lagidrett primært. Et stevne er fra 1,5 time - 3 timer langt, litt uavhengig av hvordan stevne som kjøres. Sporten er en arenasport og veldig populær for publikum, da det er korte tøffe heat.

Skal man kjøre speedway, så må man bli del av en klubb og et klubblag.
Sesongen er fra Mai - September i Norge. Man kan kjøre for så mange klubblag man vil i Europa, men det kan finnes klubb og/eller nasjonale begrensinger naturligvis i de ulike landene. I Norge kjører man hovedsaklig for den klubben man er medlem i, om ikke annet er avtalt mellom klubbene.

Slik går du fram:
Velg en klubb i listen her og kontakt kontaktperson eller møt opp på et anlegg i deres treningstid. Der vil du få informasjon om hva salgs sykkel som tilfaller din aldersgruppe og hvor du får tak i sykler og utstyr. 
Klubbene i Norge har stort sett sykler til leie for å prøve sporten og du løser en prøvelisens og enkelt klubbmedlemskap på stedet via en mobilapp. Og du er klar for å prøve speedway!

Etter du har prøvd speedway:
Senere tar du et lisenskurs og blir fullverdig medlem i klubben du velger å bli en del av.
Det må også utøføres en legesjekk hos fastlegen din. 

Ønsker du å starte egen klubb og etablere en bane, så kan du ta kontakt med SpeedwayNorge.no, så kan vi bistå med kunnskap på dette området.

Alderserbestemte klasser:
5* - 10 år - 50cc
10 - 13 år 85cc 2 takt/125cc 4 takt
14 - 15 år - 250cc 
16 -> 500cc
*Man må være fylt 5 år for å starte med speedway. Alle andre aldersgrupper trenger man bare å fylle år inneværende kalender år i Norge og norske konkurranser.

De ulike klassene:
50cc er barneklassen. Her er det lek og morro på motorsykkelen som er tingen. Det kjøres ikke konkurranser i Norge siden klassifisering er ulovlig i denne aldersklassen. Oppvisning av denne klassen er populært under større stevner. Familier i denne aldersklassen rådes å dra til Danmark på treningssamlinger, siden denne klassen er enormt stor der og man kan lære og utvikle seg raskere i riktig retning. 

FIM sammen med Discovey sport Events utvikler en ny sykkel som skal gjelde for barn og kjøres som Speedway Grand Prix 4. Syklene vil bli identiske for å få ned konstnadene for nybegynnere. Norge og Sveriges idrettslegler stopper ungdom under 13 år å kjøre intenrasjonale konkurranser, men syklene vil være aktuelle for trening i Norge og for eventuelle treningssamlinger i utlandet. Mer om SGP4 kommer i 2023.

85cc 2 takt/125cc 4 takt er det første nivå opp. Her kjøres det to ulike konkurranser. Norges serie og Norges cup. Begge er individuelle konkurranser. Norgesserie kjøres for de mellom 10 og 12 år. Norges Cup som regnes som en statustittel kjøres for de som fyller 13 år. Man kan også delta i EM og VM dette året. 85cc 2 takt er de sprekeste syklene som det konkureres mest med. 125cc 4 takt er per nå en mer begynner sykkel for de som er yngre. 
Norges sreie og Norges Cup kjører sammen, men rangering etter alder blir gjort etter stevneslutt.
I Sverige og Danmark kjøres det også lagserie, og det er et viktig springbrett for norske kjørere å komme inn i et lag i et av disse landene. Men husk at men må være fylt 13 år for å få kunne signere kontrakter i utlandet med norsk lisens. 

250cc er helt identiske sykler som de store 500cc syklene. Forskjellen er motoren. Denne buker metanol som drivtoff. Den har halparten av hestekreftene omtrent. Disse syklene er derfor veldig lettkjørte og passer bedre for høyere ungdom, da 85cc/125cc syklene har mindre rammer og hjul. Det kjøres idividuell Norges cup i denne klassen, samt EM og Speedway Grand Prix 3 (VM).

500cc er toppklassen. Det kjøres primært Norsk Speedway Liga (NSL) som er lag serien, NM lag, NM par, NM individuelt i Norge. Internasjonalt er ligakjøring bærebjelken i speedway. Det kjøres liga i alle land som har speedway. De største er Polen, Storbritannia, Russland, Sverige, Danmark og Tyskland. I Norge kjører vi 5 lags serie med 3 førere per lag, mens i utlandet kjøres det lagserie hvor to og to lag møtes. Det er derfor 7 førere per lag. I denne klassern forventes det at utøvere deltar i alle liga matcher som arrangeres da man er den del av et klubblag. Intenrasjonalt kjøres det U21 EM, Em Par, EM lag, EM, Speedway of Nations 2 (U21 Par VM), Speedway of Nations (Par VM), Speedway World Cup (Lag VM), Speedway Grand Prix 2 (individuelt U21 VM) og Speedway Grand Prix (Individuelt VM).

Speedway i Norge er orginsert igjennom Norges Motorsportforbund (NMF) som er tilsluttet Norges Idrettsforbund (NIF). Norsk speedway er også tilsluttet Det internasjonale motorsykkelforbundet (FIM) igjennom NMF.

Speedwayklubber i Norge

Elgane Motorsykkelklubb

Klubben ligger ved Varhaug rett sør for Sandnes. 

NMF/FIM godkjent anlegg.

Kontaktperson:
Einar Moi - +47 93442609

Finn klubben her.

OFFISIELLE SOSIALE MEDIER

ANNONSER

Lær mer om annonser på SpeedwayNorge.no.

KONTAKT OSS

ADRESSE

Stubberudvegen 16
2055 Nordkisa
Norway

ANSVARLIG FIRMA

Speedway Consult AS
Org. nr.: 999 515 134
Bruk av nettstedet omfattes av våre brukervilkår.
Image