OM SPEEDWAY

HVA ER SPEEDWAY?
Speedway er en motorsykkelsport som kjøres på ovale baner lik friidretsbaner, men med som er bygget for denne sporten med spesielt grusdekke og noe dosering i svingene. Kjøreretningen er mot klokka. Det er det er et sikkerhetsgjerde på banene med luftputer i svingene. Syklene har ikke bremser eller gir. Bruker ren metanol som drivstoff og vegitabilsk olje. Motorene er hovedsaklig 500cc 4 taksmotorer med 4 ventiler. Siden syklene ikke har gir, så har man en et veivparti i motoren på pluss minus 10 kg. Dette sørger for en enorm akselerasjon i starten, noe som er veldig viktig i speedway. En vanlig 500cc speedwaysykkel kan oppnå 0 - 100km/t på 2,8 sekunder. Raskere enn en Formel 1 bil! Det kjøres også barneklasser.

Start med speedway her.

HISTORIE
Speedway er verdens eldste motorsykkelsport. Det diskuteres hvor det startet først, men i Australia og i USA begynte sporten å ta form tidlig på 1900 tallet. De kjørte på sandstrender først, men dette var høyst uoffisielt. I 2023 feirer Speedway offisielt 100 år! Sporten var fin på den måten at man også kunne kjøre på allerede etablerte idrettsarenaer og derfor ble sporten en stor publikumsvinner.
I Norge var sporten en publikumsvinner! Normalt kunne man forvente 10000 - 40000 mennesker på stevner landet rundt. 

Det internasjonale motorsykkelforbundet FIM tok sporten under sin paraply i 1923. Dette var da den aller første motorsportsgrenen i FIM. 

I Europa var sporten en stor suksess og var i flere land større enn andre arenasporter som for eksempel fotball og friidrett.
Image

RASKE REGLER

OFFISIELLE SOSIALE MEDIER

ANNONSER

Lær mer om annonser på SpeedwayNorge.no.

KONTAKT OSS

ADRESSE

Stubberudvegen 16
2055 Nordkisa
Norway

ANSVARLIG FIRMA

Speedway Consult AS
Org. nr.: 999 515 134
Bruk av nettstedet omfattes av våre brukervilkår.
Image