ROLF KRISTIAN LARSEN SAVNER SPEEDWAY LUKTEN

ROLF KRISTIAN LARSEN SAVNER SPEEDWAY LUKTEN

Rolf Kristian Larsen (38) er en av våre folkekjære norske skuespillere, kjent fra Fritt vilt, Kampen om tungtvannet og Heimebane for å neven noe, samt en rekke andre filmer og serier. Men visste du at Rolf Kristian kommer fra speedwaymiljøet? 

Som 11 åring startet han å kjøre 85cc speedway for Riska Motorsykkelklubb på Hommersåk utenfor Stavanger. Det var hans far Gunnar Larsen som introduserte han fot speedwaysporten, mens han læremester var Ingvar Skogland.

- Min far har alltid vært veldig interessert i speedway, så naturlig nok tok han meg med til den lokale banen i Hommersåk. Jeg må innrømme at jeg ble bitt av basillen. På den tiden var ikke knattebanen på Riska laget enda og vi barna kjørte på den store banen. Jeg kan huske det var utrolig gøy på grunn av størrelsen. Vi fikk jo mer fart og hadde mer plass, som gjorde det lettere å kjøre, forteller Rolf Kristian. 

- Ingvar Skogland var min læremester og mye av min suksess skyldes han. Jeg kan huske at han stod i svingen med rødt flagg og instruerte meg. Om jeg ikke gjorde rett, så kakket han lett med flagget i hjelmen. Da forstod jeg raskt at jeg måtte skjerpe meg, ler Rolf Kristian.

Men overgangen fra å kjøre på den store banen å Riska til å kjøre på de tradisjonelle knattebanene rundt i Norge ble en stor utfordring for Rolf Kristian.

- Det ble veldig snevert for meg. På de små banene sank farten veldig og de aggressive 85cc syklene skapte også mer hugg og tverrstopp. Det var mye mindre plass, så det ble mer fall. Men igjen så handler det om kjøreteknikk og oppsett på syklene som ikke jeg var vant til.

Vant Norges Cup 1997
I 1997 var ikke alle de små kanttebanene etablert enda ,så de fleste stevnene gikk på de store banene. Dette gjorde at Rolf Kristian vant Norges Cup i 1997. 

- Det var utrolig gøy, men jeg må erkjenne at jeg var aldri den beste kjøreren i Norge. Derimot var jeg veldig rask til å starte. I speedway er det jo kjent at om du vinner starten er det 80% sjans for å vinne og den marginen hadde jeg på min side. Jeg kunne kjøre idealsporet i front og holde konkurrentene bak meg. Det resulterte i seieren i Norges Cup og jeg var veldig fornøyd med det, sier Rolf Kristian. 

Image
Glenn Moi

Var uheldig på Rudskogen

På tidlig 90-tallet kjørte vi også på speedwaybanen på Rudskogen. I 1998 kjørte Rolf Kristian sin siste sesong på 85cc og under et åpent stevne der hadde han maks uflaks.

- Vi hadde noen tekniske problemer den dagen med en simring som sugde falskluft. Jeg fikk lånt meg en sykkel som jeg ikke kjente. Starten i heatet gikk. Jeg tok starten og ledelsen, men både en svenske og en danske svermet rundt meg. Dansken lå på inner'n og jeg ble redd og skrudde av gass, noe som er den største feilen man kan gjøre i speedway. Plutselig var jeg på vei ut av banen i svingen. Jeg spratt ut av banen. Over en dreneringsgrøft og var på full fart mot sikkerhetsgjerdet på 500cc banen. Jeg klarte å legge ned sykkelen, men traff gjerdet og klarte allikevel å få ankelen i klem mellom motoren og gjerdet. Dette resulterte i en knust ankel. Så maks uflaks, forteller Rolf Kristian. 

Gode venner i speedwaysporten
Mikke Bjerk har alltid vært en god venn i speedwayen. De hadde flere tøffe stevner sammen, men et husker Rolf Kristian spesielt. 

- Vi kjørte Sølvbarre løpet. Både Mikke og jeg hadde kjørt inn like mange poeng. Dette resulterte i at vi møtte ha omkjøring for 1. og 2. plass. Jeg hadde vunnet mo Mikke i innledende heat, men med omkjøring så begynte usikkerheten med å kunne klare å så Mikke. Det eneste jeg visste var at jeg kunne slå han i starten. Det er ikke til å stikke under en stol at jeg var veldig skuffet da jeg ikke klarte å slå han i omkjøringen, men endte på 2. plass. Det var depreimernede der og da, ler Rolf Kristian.

Overgangen til 500cc ble vanskelig
Det er ikke ukjent i speedway at noen finner det utfordrende å gå over fra 85cc sykkel til 500cc. Kjøreteknikken er helt ulik. Dette fordi det er to helt forskjellige type rammer og motorer. De fleste har ingen problemer, siden 500cc er mye enklere å kjøre, mens andre sliter mer. 

- Jeg var en av de som slet med overgangen 500cc i 1999. Spesielt det at jeg skulle kjøre mot de store stjerne som Willy Tjessem og Arnt Førland. Dette var mentalt utfordrende for meg. De var så gode og kjørte så fort. Jeg følte jeg aldri ville nå opp til deres nivå. Den gangen var jeg 15 år og litt umoden, men i dag er jeg eldre og vet at alt er mulig bare man jobber hardt nok, forklarer Rolf Kristian, som kun kjørte åpne løp på 500cc. 

- Det eneste rådet jeg føler jeg kan gi til yngre utøvere er å leke veldig, veldig, veldig mye med sykkelen. Og hvis du skal bli ordentlig god må du du få deg en sterk og fleksibel kropp, som man kan få igjennom styrketrening og yoga. Så må du kjøre på sykkelen så ofte du bare kan slik at du kjenner syklene din godt, mener skuespilleren.

Koser seg med speedway i dag
Speedway ligger fortsatt i blodet til den norske filmstjernen. Som følger litt med på internasjonal speedway i mellom alle oppdragene sine. 

- Må si jeg savner lukten av speedway! Det er vel rundt 10 år siden sist jeg prøve en speedwaysykkel sist. Det ligger fortsatt i kroppen må jeg erkjenne. I år skal jeg forsøke å komme meg på en bane og få kjørt noen runder igjen. 
- At norsk speedway er i vekst er også spennende. Jeg følger mye med på speedwaynorge.no og syns det er kult å lese om alle de unge utøvere som jeg aldri hadde hørt om før og hvordan de omfavner sporten sin. Mitt ønske er jo at sporten vår skal vokse til nye høyder, avslutter Rolf Kristian.

Til daglig kjører Rolf Kristian motorsykkel på veien. Han har både en Suzuki GS 400 og en Suzuki T250 som begge er veteraner. 

Bilder: J.W. Hendricks og privat.

nsl---hvit-100px.png
snm---hvit-100px.png
snp---hvit-100px.png
snl---hvit-100px.png

nsl---hvit-100px.png
snm---hvit-100px.png
Image
Image
Image
© 2008 - 2024 SpeedwayNorge no. En del av Speedway Consult AS.