VEGARD SANDNES PÅ TRENINGSTOPPEN I NORGE

VEGARD SANDNES PÅ TRENINGSTOPPEN I NORGE

13 år gamle Vegard Sandnes er en av flere unge som kjører speedway i NMK Kristiansand. Ungdomsskoleeleven kjører runde etter runde på Sørlandsparken speedwaybane. Trening gjør mester, som det heter i ordspråket, og Vegard nøler ikke med å gi full gass på sin 250cc speedwaysykkel. 

Hjelpsomme klubbkamerater
Vegard har fått kyndig drahjelp fra foreldrene Lennart og Hildegunn, samt speedwayentusiaster fra egen klubb.

- Walther Johansen var min første trener og bygde den første 85cc sykkelen jeg kjørte. Nå er det Stian Hansen som er hovedtrener med god hjelp fra de andre i klubben. Kenneth Klipper Smith er mekaniker, sier en blid og takknemlig gutt.

Han har holdt på siden åtte års alderen, og kjører enn så lenge stort sett på på hjemmebanen, men med etternavnet Sandnes er det kanskje ikke helt uventet hvor favorittbanen ligger:

- Elgane Motorstadion er min favorittbane, sier en smilende Vegard om speedwaystorheten på Varhaug i Rogaland. 

Image
Vegard Sandnes

Trente i Danmark
I 2019 fikk han trent på Uhre speedwaybane, hjemmebanen til Herning Motorsport i Danmark. Han kjørte så godt at han slapp å betale leie av sykkelen, og klubben ønsket et samarbeid med nordmannen. Samtaler pågikk mellom klubben og Sandnes-familien og forberedelsene til å kjøre i Danmark i fjor var i gang igjennom vinteren, men inntoget av Covid satte en stopper for 2020 planene. Han ble også invitert til å delta på treningsleir i Frankrike i regi av Brian Karger i mars i år, men også det ble avlyst av samme årsak. 

- Det er en frustrerende situasjon, sier Vegard, men der Covid problemene ville tatt motivasjonen fra de fleste, virker Vegard mindre frustert enn de fleste.
- Han ønsker å satse videre på speedway, så vi som er rundt ham støtter opp så mye som mulig, sier pappa Lennart.
- I følge treningsloggen 2020 hadde Vegard 53 treningsdager på banen. Det tror jeg må være rekord i Norge i fjor, fortsetter han. 

Image
Vegard Sandnes og Tai Woffinden i Vojens, Danmark.

Oppvisningsløp
Vegard har foreløpig kun kjørt oppvisningsløp, men han ønsker aller mest å få delta i skikkelige stevner. Det er få 250cc kjørerer i Norge, og siden Vegard ser til Danmark for å få motstand, trening og konkurranse så det er naturlig at han ønsker seg dit. 

- Det er i Danmark det skjer, og jeg håper at grensene snart skal åpne slik at vi får starte for fullt snart, sier han.

- Har du noen idoler innenfor sporten?

- Tai Woffinden har alltid vært det største forbildet, sier han og forteller at han fikk møte sitt store idol i Vojens i 2019 under Speedway Grand Prix. - Jeg ser også hva Mathias Pollestad har fått til, og Stian Hansen har hjulpet meg masse med trening og teknikk, sier Vegard.

- Har du noen mål for sesongen?

- Det blir å kjøre så mange løp jeg kan, kmmer det offensivt fra en ungutt som lever for metanol, fart og spenning på speedwaybanen.

Foto: Privat og May-Helen Dahl.
Image
© 2008 - 2023 SpeedwayNorge no. En del av Speedway Consult AS.