TOMMY THU GIR SEG ALDRI

TOMMY THU GIR SEG ALDRI

Tommy Thu (32) kjører for Elgane Motorsykkelklubb, men han bor på Randaberg utenfor Stavanger og er nesten nabo med Rune Holta!

Thu startet tidlig med speedway og kjørte fem sesonger på 85cc før han gikk over til 500cc. 2021 blir hans 12. sesong i den største klassen både på langbane og speedway

Han er usikker på hvordan sesongen kommer til å gå.

- Det blir vanskelig å si hvordan denne sesongen blir midt oppi Covid pandemien, men formen er topp, jeg er jo en treningsnarkoman så det står ikke på kondisjon og styrke. Jeg håper jo virkelig at det blir noen langbanestevner, sier Thu som har deltatt i flere EM og VM stevner i langbane for Norge i utlandet de siste årene. 

- Selv om jeg foretrekker langbane skal jeg også delta i ligakjøring i speedway for Elgane MSK, sier han.

Mye følelser 
- Målet med å konkurrere jo alltid å stå på pallen og jeg er allitd fornøyd uansett om jeg blir nummer 1, 2 eller 3. Jeg må jo innrømme at jeg ikke tar det så seriøst som jeg gjorde for noen år siden, min erfaring er at om det blir for seriøst ender det ofte i skuffelser. Speedway og langbane skal være gøy, sier Thu entusiastisk.

- Er man speedway eller langbanekjører er det ofte flere nedturer enn oppturer, spørsmålet er om du klarer å bite ting i deg og kjempe videre! Jeg tenker på alle de gangene jeg har kjørt hjem fra Finland og Sverige i sinne og forbannelse etter motorhavari da jeg lå godt an til å komme på pallen, men de få gangene det lykkes får jeg en utrolig lykkerus som nesten ikke kan beskrives, sier han entusiastisk!

- Når man deltar i langbanestevner i utlandet dukker det opp førerere som bruker utrolig med penger på sykler og utstyr, så jeg må si jeg er stolt over det jeg har fått til med det utstyret jeg har! I Norge er det lav interessen for motorsykkelsport så lav at det er nesten umulig å få økonomisk støtte og sponsorer. Men når jeg ser konkurrenter med topp trimmede motorer til over 100.000kr. per stk., og jeg deltar med en gammel standard motor som jeg har kjøpt for 6000kr, ja da er det en ekstra god følelse å lykkes. Utrolig nok har jeg lykkes å komme på seierspallen flere ganger, men man begynner jo å tenke; hva om jeg og hadde fått en topptrimmet motor, hva kunne jeg fått til da?, smiler Thu.

Mange triks
- I Langbane er det mange triks, og erfaring hjelper!
- Jeg er vel den som har prøvd ut alt, noe har slått positivt ute, noe negativt, men på veien finner jeg ut hva som funker for meg. Problemet mitt er vel kanskje at jeg er like gjerrig som Reidar Eide (legendarisk norsk England-proff fra 1960 og 70 tallet) var i sin tid! Jeg får vondt i magen hvis jeg må kjøpe en ny tennplugg, men så lenge jeg kommer på pallen er det greit syns jeg, sier en humørfyllt Thu.

Image
Tommy Thu i ledelsen!

Vanvittig gøy
 - Jeg føler sjelden noe press og forventninger og er du nordmann og driver med langbane så er det sjelden noen som forventer noe. Du blir nesten som en underdog, og da er det jo vanvittig gøy å bevise det motsatte. Jeg kommer nok til å fortsette 5-6 år til, for jeg er hekta på pokaler, så det blir vanskelig å gi seg helt. Jeg har noen få mål jeg har satt meg før jeg legger opp for godt, blant annet hadde det vært kjekt med pallplass i et av de største internasjonale langbanestevnene, sier Thu.

- Hva med skader og ulykker?

- Må si jeg har vært heldig med å holde meg skadefri i så mange år. Det alvorligste har vært senebetennelse i armene, bristet hånden noen ganger og noen hjernerystelser. Sikkert derfor jeg er blitt den papegøyen jeg er i dag, ler Thu høyt.

Forbildet har aldri vært langt unna for ham.

- Idolet har jo alltid vært Rune Holta! Vi er fra samme sted og er nesten naboer. Jeg er heldig som har en god dialog med Rune hver vinter, hvor han alltid gir meg råd og tips.
   
Flere treningssamlinger
- Hva kan gjøres annerledes i norsk speedway?

- Jeg tror flere treningssamlinger kunne vært bra for både sportslig utvikling og ikke minst det sosiale. Vi har kun en samling i Oslo i juli, men vi burde hatt samlinger fra starten av sesongen synes jeg. I tillegg må sporten opp og fram i media. Det er mange der ute som ønsker å komme å se på speedway, men ingen får med seg når det er stevner. Vi må bli bedre på å markedsføre oss. Da jeg var liten husker jeg enda det alltid var en notis i avisene når det skulle kjøres på både Elgane og Riska. Vi kan ikke forvente alle skal få med seg alt på små grupper på Facebook! Speedway må ut til folket!

Kjærligheten er størst
Han er optimist på at Norge kan få frem noen av internasjonalt kaliber om noen år.
- Lasse Fredriksen og Mathias Pollestad som er så villige til å flytte utenlands for å kjempe for en speedwaykarriere er jeg imponert over! Da har du riktig vilje og drivkraft for å komme langt. Jeg ønsker de all den lykke de kan få, roser Tommy og avslutter med; 
 
– Smaken av seier vil jeg bare ha mer av. Jeg ser for meg å kjøre speedway og langbane helt til jeg blir gammel. Det er ikke på grunn av pengene at jeg driver med dette, men for kjærligheten til sporten.

Foto: Privat
Image
© 2008 - 2023 SpeedwayNorge no. En del av Speedway Consult AS.